fbpx
Сьогодні
21:57 20 Тра 2018

Зруйновані міфи: Супрун пояснила, як правильно лікувати опіки

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун застерігає українців від використання олії, алое чи сметани для лікування термічних опіків.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Облилися окропом чи доторкнулись до гарячої праски? Ні в якому разі не біжіть на кухню за рослинною олією, листям алое чи сметаною. Важливо оперативно відреагувати та надати адекватну першу допомогу собі чи своїм близьким", – наголосила Супрун.

За її словами, при отриманні термічного опіку необхідно в першу чергу обробити рану прохолодною водою чи водою кімнатної температури, але ні в якому разі не прикладати до рани лід.

"Не обробляйте уражену поверхню шкіри жодними кремами чи жирними речовинами. Є помилкова думка, що опік слід одразу обробити дексапантенолом, проте в міжнародних рекомендаціях надання допомоги під час опіку його немає. Якщо він і може допомогти, то радше під час загоєння ран", – зазначила глава МОЗ.

Також, підкреслила Супрун, потрібно зняти одяг або прикраси, що знаходяться поблизу ділянки опіку, але не чіпати речей, які прилипли до ураженої шкіри; прикрити рану стерильною пов'язкою. Крім того, вона рекомендує випити води, щоб зменшити інтоксикацію та уникнути зневоднення, а також випити знеболювальний лікарський засіб, наприклад парацетомол чи ібупрофен, для полегшення болю.

Облилися окропом чи доторкнулись до гарячої праски? В жодному разі не біжіть на кухню за рослинною олією, листям алое чи…

Posted by Уляна Супрун on Sunday, May 20, 2018

"Якщо було отримано опік обличчя або очей, краще посадити людину. Це допоможе зменшити набряк, на відмінну від лежачого положення", – додала вона.

При цьому Супрун зазначила, що незначні опіки можна лікувати самостійно в домашніх умовах, головне – запобігати потраплянню бруду на уражену ділянку шкіри та не розривати пухирів, які можуть утворитися в цьому місці.

За професійною медичною допомогою глава МОЗ порадила звертатися в разі сильного опіку.

"Наприклад, в разі ураження великої ділянки шкіри (більший, ніж ваша долоня) або виникнення глибокої рани, у разі опіку, що викликає блідість або обвуглення шкіри та якщо уражена ділянка на обличчі, руках, ногах або статевих органах, внаслідок яких виникли пухирі. При будь-яких проявах інфікування, виникнення неприємного запаху з рани, гною чи посилення больового синдрому, негайно звертайтесь до лікаря", – закликала Супрун.

Читайте нас у Facebook та Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: