fbpx
Сьогодні
15:45 20 Тра 2018

Все заради НАТО. Македонія узгодила з Грецією зміну назви своєї країни

Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив про досягнення його адміністрацією згоди із грецькими лідерами щодо нової назви країни, що може покласти край багаторічній суперечці між балканськими сусідами.

Про це повідомляє "Радіо Свобода". Заєв 19 травня заявив, що назва "Республіка Ілінденська Македонія" була узгоджена як компромісна обома сторонами і буде винесена на референдум для схвалення громадянами Македонії.

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас 19 травня назвав пропозицію Заєва кроком, який, "як ніколи раніше" наближує сторони до вирішення суперечки.

Ілінден – община в Македонії, відома протестами 1903 року проти турецьких окупантів і 1944 року – проти нацистів.

Суперечка про назву Македонії – держави, що виникла після розпаду Югославії в 1991 році, триває понад 25 років. Греція вимагає зміни назви сусідньої країни, щоб уникнути плутанини з північним регіоном Греції – Македонією. Греція також застерігає Скоп'є від будь-яких територіальних претензій на всю історичну Македонію, яка знаходиться в Греції. Через це Афіни блокують вступ Македонії в ЄС і НАТО.

  • У червні 2017 року прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив, що Македонія може змінити назву заради вступу до НАТО.
  • Згодом він додав, що Скоп'є готове поступитися твердженням, що "Македонія є єдиною спадкоємицею Александра Великого".
  • 15 лютого генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Македонія отримає запрошення до НАТО після вирішення суперечки з Грецією щодо назви країни.
  • 27 лютого прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв озвучив чотири варіанти нової назви країни для вирішення суперечки з Грецією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: