fbpx
Сьогодні
10:26 18 Тра 2018

Сьогодні чергова річниця депортації кримських татар

Сьогодні в Україні вшановують пам'ять жертв депортації кримських татар у 1944 році.

Про це повідомляє Рубрика.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала аж до початку червня.

Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала претензія у масовому колабораціонізмі з війська нацистської Німеччини під час окупації Криму.

За офіційними даними було депортовано 183 тис. кримських татар, а за татарськими джерелами – 228 тис., з яких близько 110 тисяч осіб померло упродовж першого півтора року.

В той день, людям на збори давалося від декількох хвилин до півгодини, з собою дозволялося взяти особисті речі, провізію, посуд та побутовий інвентар.

Переважна частина депортованих була направлена на спецпоселення до Узбекистану, частина – до ГУЛАГу, а ще частина – для поповнення спецконтингенту для Московського вугільного басейну.

Замість татар жо Криму заселялися вихідці з Росії та інших республік. За повоєнний період кількість населення у Криму збільшилося майже в 10 разів.

Масове повернення на батьківщину кримських татар почалося лише наприкінці 80-х років.

Враховуючи, що через сімдесят років після депортації кримськотатарський народ знову постав перед загрозою дискримінації на рідній землі у 2014 році в Україні започаткували День боротьби за права кримськотатарського народу.

Читайте нас у Facebook та Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: