fbpx
Сьогодні
12:23 17 Тра 2018

ВВП України додатково зростатиме на 1,6%, якщо скасувати мораторій на продаж землі, - Світовий банк

Україна втрачає мінімум $60 млн за рік через мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Про це повідомляє Світовий банк у своєму прес-релізі.

За словами директора Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен, власники паїв щорічно недоотримують близько $3 млрд орендних платежів.

Крім того, від заниженої ціни на оренду земель, бюджет країни недоотримав за рік $60 млн, а це 1,6 млрд грн.

У той же час, Денис Нізалов, керівник Програми Підтримка прозорого управління земельними ресурсами, зазначає, що ця цифра стосується тільки зареєстрованих в Земельному кадастрі державних земель, а таких, за станом на початок 2018 року, всього 25%.

Таким чином, що відбувається з іншими 75%  земель сільгосппризначення, а це більше ніж 7,5 млн га, – невідомо.

Також за прогнозами Світового банку, в разі скасування мораторію відбудеться відчутне зростання економіки України – щорічно на $ 0,7-1,5 млрд, що еквівалентно щорічному додаткового зростання ВВП на 0,6-1,6%.

Нагадаємо, що заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення, так званий мораторій, був введений ще в 2001 році.

З 2002 року він почав діяти як тимчасовий захід з метою забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі, після чого парламент неодноразово його продовжував

У грудні 2017 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2019 року.

Читайте нас у Facebook та Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: