fbpx
Сьогодні
13:28 13 Тра 2018

Скільки відпочивають українці: святкові та вихідні дні складають майже 40%, - експерт

Частка святкових і вихідних днів, включно із суботою і неділею, становить 40% від днів у році. Однак кількість державних вихідних в Україні не надто відрізняється від середньоєвропейських показників.

Як повідомляє Цензор.НЕТ, про це в ефірі програми "Реформи: інструкція до застосування" на Громадському радіо розповіла Ганна Олійник, експерт групи "Політика національної пам'яті" реанімаційного пакету реформ, в.о. директора Центру досліджень визвольного руху.

"Реформа свят почалася в результаті внесення змін до Кодексу законів про працю, за якими замість вихідного дня 2 травня у нас з'явилося Різдво 25 грудня", – говорить Олійник.

В цілому кількість державних свят в Україні не змінилася. Кількість вихідних днів в Україні не надто відрізняється від загальноєвропейських показників.

"У Німеччині тільки кілька свят, які святкуються як загальнодержавні вихідні, решта регулюється на регіональному рівні. У Британії щорічна відпустка – 28 днів. Це багато, але зате там менше державних вихідних, і вони не всі оплачуються. У Франції оплата працівника за державні вихідні має узгоджуватися з профспілками", – говорить Олійник.

Експерт нагадала, що велика кількість свят може мати негативний економічний ефект.

"Потрібно враховувати, що за кожен державний вихідний держава платить, і по зарплаті у робочого святкові дні не відраховуються. Ми якось спробували підрахувати, скільки у нас взагалі свят і вихідних, включно із суботою і неділею, то вийшло близько 40% днів у році, які ми відпочиваємо. І це велика цифра", – прокоментувала Олійник.

Нагадаємо, 29 листопада 2017 року Президент Порошенко підписав Закон №5496, який вводить як вихідний день 25 грудня (Різдво за Григоріанським календарем) та скасовує вихідний 2 травня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: