fbpx
Сьогодні
12:45 08 Тра 2018

Захистити дітей від нікотинової пастки: Рада вже три роки не розглядає антитютюновий законопроект

Відповідно до результатів Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, проведеного за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я у 2017 році, 18,4% школярів віком 13-15 років (22,6% хлопців та 14,0% дівчат) є теперішніми споживачами електронних сигарет.

Такий високий рівень поширеності куріння е-сигарет серед підлітків є наслідком того, що відсутні будь-які законодавчі вікові обмеження щодо реалізації цих нових пристроїв. І водночас це є серйозною загрозою для здоров'я молодого покоління, адже в Україні немає державного контролю за вмістом та маркуванням електронних сигарет. Про це 7 травня на прес-конференції "Електронні сигарети – нікотинова пастка для дітей" розповів Андрій Скіпальський, керівник Українського центру контролю над тютюном ГО "Життя", член Ради РПР, повідомляє "Рубрика".

Щоб врегулювати це питання, ще три роки тому група народних депутатів зареєструвала антитютюновий законопроект №2820, який ґрунтується на новітній європейській Директиві 2014/40/ЄС. У цьому документі також передбачене й регулювання електронних сигарет.

Проте через тиск тютюнового лобі цей законопроект так і не був внесений на розгляд парламенту навіть у першому читанні, незважаючи на звернення Комітету ВРУ з питань охорони здоров'я, Міністерства охорони здоров'я та громадських організацій.

"Серед євроінтеграційних зобов'язань України у сфері громадського здоров'я є імплементація Директиви 2014/40/ЄС щодо контролю над тютюном, яка серед іншого, врегульовує усі аспекти виробництва, продажу, реклами та маркування е-сигарет. Саме такі норми передбачає законопроект №2820, який вже три роки не розглядається Парламентом та блокується деякими народними депутатами. Тому звертаюсь до голів усіх фракцій ВРУ та Голови парламенту Андрія Парубія з проханням посприяти прийняттю антитютюнового законопроекту №2820, щоб захистити дітей від нікотинової пастки", – наголосила Ганна Гопко, народний депутат України.

Читайте нас у Facebook та Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: