fbpx
Сьогодні
Відео 15:19 07 Тра 2018

СБУ навела докази, що Маріуполь у 2015 році розстріляли російські військові

Слідчі Служби безпеки України встановили, що обстріл житлового мікрорайону Маріуполя "Східний" 24 січня 2015 року, унаслідок якого загинула 31 людина і були поранені 117 осіб, скоїли кадрові військовослужбовці Росії.

Про це на брифінгу заявив глава СБУ Василь Грицак.

"Було встановлено і задокументовано, що цей злочин скоїли кадрові російські військовослужбовці. Цей теракт здійснили два штатних ракетних дивізіони Збройних сил РФ", – сказав Грицак.

Він повідомив, що з території Росії операцією безпосередньо керував начальник ракетних військ і артилерії Південного військового округу генерал-майор Степан Ярощук.

"У тимчасово окупованому Донецьку обстрілом керував полковник ЗС РФ Олександр Цаплюк із "позивним "Горець. Координацію дій російських реактивних дивізіонів здійснював підполковник ЗС РФ Максим Власов з позивним "Югра", – розповів він.

У СБУ заявляють, що встановили участь в обстрілах підрозділів 200-ї Печенгської окремої мотострілецької бригади та 2-ї Гвардійської Таманської мотострілецької дивізії (колишня 5-та окрема Гвардійська Таманська мотострілецька бригада).

"Вдалося похвилинно зафіксувати та задокументувати перетин російськими підрозділами російсько-українського кордону та шлях на позиції терористів, з яких здійснювався обстріл Маріуполя", – підкреслив Грицак.

Глава СБУ сказав, що два дивізіони реактивних систем залпового вогню БМ-21 "Град" зі складу ЗС РФ здійснили понад 120 пострілів по Маріуполю реактивними осколково-фугасними снарядами С-21ОФ.

У СБУ також заявили, що задокументували увесь ланцюжок організації, координації та виконання російськими військовими цього злочину і опублікували відео телефонних переговорів росіян.

Наразі 11 військовослужбовцям Росії, а також їх пособникам з числа бойовиків "ДНР", причетним до злочинних обстрілів, повідомлено про підозру у вчиненні теракту та веденні агресивних воєнних дій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: