fbpx
Сьогодні
Відео 14:46 18 Кві 2018

Телеканал UATV запустив цикл сюжетів про архітектуру стародавнього Києва

Архітектура стародавнього Києва, як скринька із потайним дном, – повна маловідомих фактів і легенд. Старовинні будівлі міста не тільки вражають красою і величчю. Вони також зберігають справжню історію України.

Журналісти UATV познайомилися ближче з деякими визначними пам'ятками столиці, з 18 квітня на телеканалі стартує цикл сюжетів.

"Ми, українці, їздимо світом, захоплюємося закордонними історико-архітектурними пам'ятками. І часом навіть не замислюємося, яке багате минуле зберігає давня українська архітектура. Я вирішила нагадати про нього. Адже тільки в Києві є кілька пам'яток із тисячолітньою історією. З давніх часів уціліли Києво-Печерська лавра і Софія Київська. Вони перебувають під захистом ЮНЕСКО. Дрожем проймає, коли уявляєш, що до стін стародавніх храмів торкалися відомі в Європі київські князі Ярослав Мудрий, Володимир Мономах. У них збереглися найцінніші та єдині в світі зразки живопису та різьблення. Унікальні історичні артефакти. У старовинних будівлях Києва відображений самобутній стиль відомих українських архітекторів свого часу й новації інженерів. У деяких – змінювався хід світової історії і зароджувалася історія незалежної України. Ми, українці, повинні про це знати. І, звичайно ж, зберігати мовчазних свідків історії для майбутніх поколінь", – розповідає журналістка Оксана Опришко.

За її словами, у Києві безліч пам'яток, які заслуговують на увагу з історичної й архітектурної точки зору. "У серіалі, через старовинну архітектуру, ми прагнули показати, чим жили кияни в різні часи: у що вірили, чим займалися, як відпочивали. Тому вибрала об'єкти різні за віком і призначенням", – говорить журналістка.

Оксана Опришко не виключає розширення проекту, тож, можливо, цикл сюжетів про цікаві архітектурні будинки не обмежиться столицею.

"Вже закінчивши роботу, розумію, що хочу розповісти ще більше про київські пам'ятки: славнозвісний "Будинок із химерами", загадкові Кловський і Маріїнський палаци, Національну філармонію. І це далеко не повний перелік. Тому не виключено, що буде продовження розпочатого циклу. І, до всього, не обмежуймося Києвом", – зазначила вона.

Який київський театр змінив хід світової історії та які передові будівельні технології Європа перейняла у київських зодчих – дивіться у циклі сюжетів "Архітектура Києва: історія і міфи".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: