fbpx
Сьогодні
13:54 16 Кві 2018

Коли інфляція 6000%: місцева влада у столиці Венесуели випустила власну альтернативну валюту

Фото eltiempo.com.ve

Мерія столиці Венесуели Каракаса почала випуск власної альтернативної валюти під назвою "карибе".

Про це повідомляє місцеве видання El Tiempo.

Нову муніципальну валюту можна буде використовувати лише для купівлі продуктів і товарів першої необхідності на фестивальних ярмарках, які планує організовувати мерія протягом місяця. Національну валюту болівар можна буде обміняти на карибе за курсом 1:1000 в спеціальних обмінних пунктах. Вони будуть відкриті на кожному ярмарку. Мерія Каракаса разом з департаментом народного господарства створила банкноти номіналом в 5, 10, 20, 50 і 100 карибе. Піти на цей крок владу венесуельської столиці змусило стрімке знецінення болівара.

Нагадаємо, інфляція у Венесуелі за рік досягла 6000%.

У листопаді 2017 року уряд випустив купюру в 100 тисяч боліварів. Але і за них на чорному ринку можна отримати лише близько 20 американських центів. При цьому, в країні не вистачає готівки і все більшу популярність серед населення набувають розрахунки за допомогою електронних платіжних систем.

Карибе – це далеко не перша регіональна валюта, яка з'явилася у Венесуелі останнім часом. Щоб якось вирішити ситуацію з гіперінфляцією, в різних регіонах країни почали випускати місцеві альтернативні валюти. Вони в першу чергу призначені для покупки продуктів харчування і товарів першої необхідності. І такими грошима можна розрахуватися лише на території громади, яка їх випустила. Так, в місті Елорза на заході країни випустили свою однойменну місцеву валюту. У кінці минулого року свою місцеву валюту "паналей" випустили в одній з громад столичного району Катіі.

Крім того, нещодавно Венесуела стала першою країною, яка запустила власну криптовалюту Еl Petro. А в червні цього року уряд Венесуели планує деномінувати болівар, прибравши з нього три останніх нулі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: