fbpx
Сьогодні
07:38 14 Кві 2018

"Вони прилетіли": США, Британія і Франція завдали авіаударів по хімічних об'єктах Сирії

Фото АР

США, Франція і Великобританія разом завдали військові удари в Сирії у відповідь на застосування президентом Башаром Асадом хімічної зброї проти цивільних осіб.

Про це пише AP.

"Щойно я наказав збройним силам США завдати точних ударів по цілям, пов'язаним потужностями диктатора Башара Асада з виробництва хімічної зброї", – заявив президент США Дональд Трамп.

Гучні вибухи висвітлили небо над сирійською столицею, коли Трамп оголосив про авіаудари.

Згідно з повідомленням Білого дому, Трамп заявив, що США готові "підтримувати" тиск на Асада, поки він не припинить злочинні вбивства своїх людей забороненою хімічною зброєю.

Глава Пентагону Джим Меттіс повідомив, що в операції задіяно вдвічі більше зброї, ніж в минулому році, коли збройні сили США випустили 59 ракет "Томагавк" по авіабазі військ Асада, повідомляє Reuters.

Генерал Джозеф Данфорд на брифінгу у Пентагоні назвав три цілі, по яких завдали авіаудари:

– Науково-дослідний комплекс в Дамаску, який пов'язують із виробництвом хімічної та біологічної зброї;

– Склад для зберігання хімічної зброї на захід від міста Хомс;

– Місце зберігання хімічного зброї та важливий командний пункт, також поблизу Хомса.

Президент Франції Еммануель Макрон також заявив, що його країна, США і Великобританія почали військову операцію проти "таємного хімічного арсеналу" сирійського уряду.

За його словами, "червона лінія була перейдена" після ймовірної хімічної атаки минулого тижня в сирійському місті Дума.

У Франції "немає сумнівів", що сирійський уряд несе за неї відповідальність.

Макрон повідомив, що операція обмежиться ударами по можливостям Сирії виробляти хімічну зброю. Він не повідомив, яку зброю задіяно в операції і по яких саме цілях.

Агентство Reuters з посиланням на Міністерство оборони Великої Британії повідомило, що крилаті ракети були застосовані проти військового об'єкта в 15 милях на захід від Хомса, який, як вважають, є місцем виробництва елементів хімічної зброї.

Як повідомляє Sky news, голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Джозеф Данфорд заявив, що повітряні удари зруйнували важливу інфраструктуру на трьох об'єктах, пов'язаних з програмою хімічної зброї сирійського режиму.

Першим об'єктом став науково-дослідний центр в Дамаску, який займався розробкою і виробництвом хімічної зброї. Другим – сховище хімічної зброї на захід від Хомса, а третім – склад хімічного обладнання і важливий командний пункт.

Він додав: "Важлива інфраструктура була зруйнована, що відкидає сирійський режим назад. Вони втратять роки досліджень і розробки, сховища і обладнання".

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що схвалила військові удари в Сирії, які спрямовані проти хімічної зброї в цій країні.

https://twitter.com/Iram_Ahmad_Khan/status/985025421812092928

Сирійське державне агентство SANA заявило, що внаслідок ударів США, Франції і Великобританії по хімічних об'єктах постраждали троє мирних жителів, передає Reuters.

"Ракети, націлені на військові позиції в Хомсі, вдалося збити з траєкторії, і вони поранили трьох цивільних", – йдеться в повідомленні SANA.

Провладні ЗМІ Сирії також заявили, що вдалося збити 13 ракет, й удари союзників пошкодили лише будівлю наукового центру в передмісті Дамаска. Телебачення згадало про "антитерористичну вісь", яка захистила Дамаск від ракетних ударів, що на думку Reuters, може означати, що відбивати атаки союзників допомагала Росія.

Водночас у Міноборони РФ заявили, що жодна з ракет, які пустили США та їхні союзники, не потрапила в зону відповідальності російських ППО, що прикривають об'єкти в Сирії, передає Інтерфакс.

За даними Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини, ракетні удари вразили три дослідницькі центри в Дамаску і Хомсі, а також п'ять військових баз і складів зброї в передмісті столиці Сирії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: