fbpx
Сьогодні
15:00 14 Кві 2018

Росія використовує російськомовне населення для підриву державності в Україні та країнах Балтії, – дослідження

Демонстрація російськомовних у Латвії проти переходу середньої освіти на латиську мову, Рига, 4 квітня 2018

Росія використовує фінансовану державою телевізійну мережу, різноманітні інформаційні веб-сайти та низку місцевих організацій для підриву державності в Україні, країнах Балтії та інших сусідніх країнах.

Про це йдеться у дослідженні американського аналітичного центру RAND, повідомляє Радіо Свобода.

Експерти зазначають, що особливу роль у підриві держави Росія надає росіянам, російськомовним та проросійським організаціям.

"Там, де це можливо, вона використовує росіян та російськомовне населення.  У більш віддалених країнах ЄС і НАТО Кремль намагається досягти політичного паралічу, створюючи інформаційний хаос, розбурхуючи страхи та знижуючи довіру до західних і демократичних інститутів", – зазначають аналітики.

У дослідженні зазначається, що найбільш ефективною тактикою у Кремлі вважають вбивання клину між етнічними росіянами і російськомовним населенням та відповідними державами  – в Україні, Латвії, Литві, Естонії, меншою мірою – у Молдові та Білорусі.

Для цього РФ використовує синхронізовані дії – складну соціальну медіа-кампанію, яка містить новинні твіти, неприєднані коментарі на веб-сторінках, облікові записи соцмереж тролів та ботів, підроблені хеш-теги та кампанії у Twitter.

За даними RAND, кількість проросійських активістів у Twitter'і, які споживають і поширюють проросійську та антиукраїнську пропаганду, становить близько 41 тисячі акаунтів. Їм протистоять 39 тисяч користувачів, які виробляють і поширюють проукраїнський та антиросійський контент.

Відсутність потужних російськомовних каналів інформації, не пов'язаних з Кремлем, обмежують можливості донести інформацію від представників країн Балтії до російськомовного населення, яке не говорить місцевими мовами.

"Ці проблеми вдалося вирішити Україні, яка заборонила російське телебачення та платформи соціальних мереж", – йдеться у звіті.

Експерти радять розробити методи, завдяки яким західні країни зможуть швидше та ефективніше відстежувати та вивчати російську пропаганду, а також вимірювати завдані збитки у формі поширення та впливу пропаганди. Технічні можливості для цього вже зараз має платформа Google. Дослідники закликають аналізувати головні посили російської пропаганди, відчитувати її цілі та стратегію і розуміти тактику.

Серед іншого, вони радять проводити кампанію інформаційної грамотності, для того, щоб збудувати механізми опору всередині ризикового населення, допомогти російськомовним краще розпізнавати фейкову інформацію та пропагандистський контент.

Ще однією можливістю є підготовка журналістів та створення альтернативних до пропагандистських джерел інформування для споживачів інформації, які надають перевагу російській мові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: