fbpx
Сьогодні
Коментар 16:24 12 Кві 2018

Через 4 роки після окупації уявлялася інша картина, а замість цього на Донбасі відбувся реванш, - Зонтов

Фото ukrinform.ua

12 квітня 2014 року стало точкою своєрідного розколу на «до» і «після» в житті міста Слов'янська Донецької області, але й через 4 роки після пережитої окупації ситуація з розстановкою сил не змінилася. Про це в коментарі "Рубриці"  розповів екс-міський голова післявоєнного міста і голова громадської організації "Наш дім – Слов'янськ" Олег Зонтов.

«Чим далі йде ця дата, тим більше ми рефлексуємо – що, якщо вчинили б інакше, якби вийшло організувати опір. Але логіка підказує, що протистояти б цьому не вийшло – окупанти були добре підготовлені. 12 квітня рано-вранці зі Слов'янська відвезли більшу частину складу міськвідділу в Донецьк. Тобто по суті міськвідділ спеціально залишили без захисту. Все це вказує на те, що акція була чітко спланована, потім стало відомо, що російські фахівці прибули до Слов'янська заздалегідь, підготували місцевих жителів, і вся підготовча робота велася протягом півтора місяця. Складався план з розгойдування міста – залучалися місцеві і провокатори, збирали мітинги і так далі. І 12 квітня для нас залишається днем ​​своєрідного розколу на «до» і «після». Багатьом проукраїнським активістам довелося покинути місто під загрозою арешту і фізичних розправ. Вже на наступний день, 13 квітня, була перша смерть капітана СБУ Геннадія Беліченко», – згадує Олег Зонтов.

«Зараз, звичайно, ситуація нормалізована, уроки засвоєні – ніхто не хоче повторення подібних сценаріїв, люди розуміють, що війна – це розруха, бачать, яке беззаконня відбувається на окупованих територіях. Звідти люди приїжджають скаржаться, що підприємства закриваються, роботи немає, квартири конфіскують», – розповідає він.

Тоді, після окупації, уявлялося, що через такий термін – чотири роки – буде зовсім інша картина. Що настануть зміни, буде переможена корупція, до влади прийдуть нові люди, які зможуть зрушити країну з європейського вектору розвитку, де головна цінність – це людина. Але конкретно в Донецькій області ми бачимо ситуацію реваншу. Всі старі кадри і стара еліта, яка була симбіозом криміналітету, силовиків і бізнесу відновила свої позиції і відчуває себе цілком нормально. Слов'янськом керує колишній представник Партії регіонів, і помічники його – з тієї ж команди, брали участь в безпосередньому управлінні містом під керівництвом ставленика Гіркіна – бойовика Пономарьова. Тому в місті у людей сильне розчарування. Очікувалося, що Слов'янськ перетвориться, але поки цього не сталося.

Олег Зонтов

За його словами, надія вмирає останньою, вони все одно борються, створюють громадські організації, реалізовують багато проектів. «Зміни не відбулися миттєво, але системної роботою ми сподіваємося зламати стару логіку», – зазначив він.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: