fbpx
Сьогодні
18:08 04 Кві 2018

Відкриття: Вчені з’ясували, що Чумацький Шлях постійно зростає

Фото mentalfloss.com

Вчені заявили про те, що Чумацький Шлях і інші спіральні галактики щосекунди розширюються приблизно на 500 метрів за рахунок формування нових зірок.

Чумацький Шлях – спіральна галактика SBbc типу, діаметр якої становить приблизно 100 тисяч світлових років, а в самій галактиці знаходиться близько 200-400 мільярдів зірок і близько 25-100 мільярдів коричневих карликів.

Для того, щоб зрозуміти, чи розширюються галактики, учені під керівництвом Христини Мартінес-Ломбілло спостерігали за спіральними галактиками NGC 4565 і NGC 5907, які схожі з Чумацьким Шляхом за розмірами і структурою.

Чумацький Шлях

NGC 4565

Метою вчених було проаналізувати, які зірки розташовуються на окраїнах галактик і скільки часу у них йде на те, щоб рушити з регіону свого народження.

Аналіз молодих блакитних зірок показав, що галактики розширюються досить швидко. Так, межі Чумацького Шляху розширюються приблизно на 500 метрів щосекунди.

"Чумацький Шлях і так був не найменшою галактикою, однак тепер ми з'ясували, що його видима частина повільно, але постійно зростає у міру формування нових зірок на кромці його диска. На той час, коли Сонце почне вмирати, розміри Галактики збільшаться приблизно на 5 %", – заявила Мартінес-Ломбілла.

Більш ранні розрахунки показали, що приблизно через чотири мільярди років Чумацький Шлях зіткнеться в галактикою Андромеди і форма обох галактик зміниться в результаті зіткнення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: