fbpx
Сьогодні
11:39 03 Кві 2018

План "Троя": Як Кремль збирався анексувати Запоріжжя

У 2014 році Росія мала таємний план "Троя" з розповсюдження "руського міру" в Україні та підготовки проросійського заколоту в Запорізькій області.

Про це йдеться в доповіді за співавторством депутата британського парламенту Боба Сілі, передає The Times.

Доповідь заснована на витоках інформації з електронної пошти радника президента Росії Володимира Путіна – Владислава Суркова, якого вважають одним із головних російських високопосадовців, відповідальних за військову агресію в Україні.

Згідно з доповіддю, план "Троя" в листопаді 2014 року надіслав до Кремля колишній депутат російської Держдуми від партії влади "Единая Россия" Олексій Муратов, якого в 2014 році призначили представником Путіна у бойовиків "ДНР".

Згідно з планом операції "Троя", Муратов пропонував вкласти $181 тис. на поширення проросійського заколоту далі на захід від Донбасу. Документ, ймовірно, був відправлений заступнику Суркова.

У плані були чітко зазначені імена ватажків проросійських заворушень, а шпигуни вже діяли на місці подій. Йшлося про стратегію підготовки населення Запорізької області до проросійського заколоту у регіоні, або як подавав це Муратов – "визволення від нацистсько-фашистських окупантів".

Це був план маніпуляції громадською думкою перед заколотом у Запоріжжі, який мав на меті вирвати регіон із орбіти центрального уряду в Києві. У цьому заколоті використовувалася б існуюча російська шпигунська мережа, яка вже діяла на тій території. Передбачалося встановлення контакту з місцевою поліцією та СБУ. План встановлював, куди спрямовувати кошти: від $40 тис. на організацію проросійських протестів у Запоріжжі, $10 тис. на підтримку мережі агентів у СБУ і МВС, до $49 тис. на купівлю транспорту.

Документ був частиною третього траншу електронної пошти, виявленої мережею українських хакерів у листопаді 2017 року. Два попередні транші були викриті у 2016 році. Їх ретельно вивчав співавтор доповіді Боб Сілі. Кремль назвав здобуту інформацію сфабрикованою, хоча деякі автори електронних листів Суркову визнали їхню справжність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: