fbpx
Сьогодні
11:00 01 Кві 2018

Помпео офіційно став держсекретарем США

Фото Reuters

Колишній директор ЦРУ Майкл Помпео офіційно вступив на посаду державного секретаря США у суботу, 31 березня.

Наразі політик не оприлюднив власну програму дій.

"На відміну від свого попередника, Рекса Тіллерсона, у Помпео немає розбіжностей з главою Білого дому. Очікується, що він спробує реалізувати новий зовнішньополітичний курс адміністрації, відстоюючи принципи і рішення, в першу чергу, внутрішньоамериканських проблем за рахунок відмови від світового домінування", – зазначається у повідомленні видання.

Нового керівника Держдепартаменту називають яструбом. Він ніколи не приховував негативного ставлення до домовленості з Іраном по ядерній програмі.

Проте, на відміну від Дональда Трампа, пан Помпео від самого початку був скептиком і щодо будь-яких домовленостей з Росією.

В інтерв'ю BBC у січні 2018 року Майкл Помпео наголосив, що попри співпрацю у сфері боротьби з тероризмом, як і раніше, бачить у Росії супротивника.
Голова ЦРУ зазначив, що поділяє побоювання багатьох європейських країн щодо підривної діяльності російських спецслужб.

"Я не помітив, щоб вони стали менш активно діяти", – сказав він.

Зазначимо, що президент США Дональд Трамп 13 березня звільнив Рекса Тіллерсона з посади держсекретаря і запропонував на цю посаду кандидатуру екс-директора ЦРУ Майка Помпео. Тіллерсон, колишній виконавчий директор ExxonMobil, обіймав посаду держсекретаря з лютого 2017 року.

Відставку Рекса Тіллерсона президент США пояснив розбіжностями з ним щодо питань зовнішньої політики, зокрема стратегії щодо домовленості з Іраном щодо ядерної програми, досягнутої 2015 року.

Довідка: Майкл Помпео з 2011 року представляє штат Канзас у Палаті представників США. У 1986 р. він закінчив Військову академію США у Вест-Пойнті, а потім служив в армії Сполучених Штатів з 1986 по 1991 рр. Згодом він працював як приватний підприємець і заснував компанію Thayer Aerospace. Отримавши ступінь доктора права у Гарвардському університеті у 1994 р., він почав працювати у великій юридичній фірмі.

У листопаді 2016 року Трамп оголосив, що призначить Помпео директором Центрального розвідувального управління. 23 січня 2017 року він був підтверджений сенатом Сполучених Штатів з голосами 66 проти 32. У той же вечір він був приведений до присяги віце-президентом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: