fbpx
Сьогодні
Думка 14:14 30 Бер 2018

Експерт: Суттєвих відмінностей нового Трудового кодексу від радянського немає

Фото ukr-online.com

Україна є однією країною з усіх радянських республік, яка не прийняла нового трудового законодавства за часів незалежності. До кінця поточного року депутати мають проголосувати за новий Кодекс законів про працю України (КЗпП), на даний момент він прийнятий у першому читанні і очікує чергового розгляду. Яких змін нам слід очікувати і чи сильно він буде відрізнятися від попереднього?

«Кодекс має відображати реалії сьогодення, проте суттєвих відмінностей нового КЗпТ від радянського немає», – вважає експерт з трудового права Юлія Садова. – У кодексі ґрунтовно підійшли до понятійного апарату, трохи прибрали архаїзми, наприклад, для характеристики обов'язків працівника використовують сучасну термінологію, а не комуністичну: «виконувати належним чином», «своєчасно» тощо».

Проте профспілки б'ють на сполох, і кажуть, що новий кодекс дозволить вільно звільняти працівників за ефемерними причинами, як то розголошення комерційної таємниці або відсторонити від роботи нещеплених працівників. Що конкретно розуміється під поняттям «комерційна таємниця» і чому людина сама не може обирати профілактичні засоби лікування? Незрозуміло.

За її словами, також відтепер роботодавець може збільшувати робочий день до 12 годин, але це стосується співробітників, які працюють позмінно. Плюсом для працездатного населення є відпустка, яку пропонують збільшити з 24 до 28 календарних днів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: