fbpx
Сьогодні
12:23 28 Бер 2018

У Запоріжжі розробили перший безпілотний Lanos

Фото ain.ua

Запорізька компанія Інфоком ЛТД розробила безпілотний Lanos, який здатний пересуватися навіть по бездоріжжю без участі живого водія.

Це перший легковий "безпілотник", представлений українцями, повідомляє Аin.ua.

Lanos обладнаний системою навігації Pilotdrive, яку раніше тестували на позашляховику Jeep Cherokee і КрАЗ.

Pilotdrive – це система безпілотного керування автомобілем, яку можна встановити на будь-який вид транспорту – вантажний, пасажирський, легковий. Програмна частина повністю розроблена інженерами Інфоком, апаратну купують за кордоном.

"Чому Ланос? Тому що це – національний автомобіль, саме тому ми взяли його за основу", – пояснив виданню керівник департаменту з безпілотних технологій Інфоком ЛТД Сергій Румянцев.

Lanos має автоматичну коробку передач. Поки автомобіль тестують, за рухом стежить оператор, який готовий взяти керування на себе. В дорозі за кермом обов'язково є водій, оскільки українські правила дорожнього руху не передбачають руху безпілотників.

Вартість системи поки не розкривають – це ще не остаточна версія, вона буде доопрацьовуватися.

Система орієнтується за допомогою камер, датчиків, радарів і тепловізора. Автопілот розпізнає розмітку дороги, її ширину, вміє пересуватися в умовах бездоріжжя. Датчики безпілотника мають охоплення 360˚, що виключає виникнення сліпих зон. Сенсорні системи розпізнають дорожні знаки, пішоходів і тварин, що вибігали на проїжджу частину. Реакція автомобіля на перешкоду моментальна, запевняють розробники – система аналізу і прийняття рішень спрацьовує за частки секунд.

Під час руху безпілотник використовує електронні навігаційні карти, на які може наносити розпізнані об'єкти в міру руху. Вся інформація з комп'ютера надходить на диспетчерський пункт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: