Новини

NASA: Арктичні льоди рекордно зменшились

Арктичний морський лід досяг свого річного максимального значення 17 березня, але його площа – одна з найменших за весь час спостережень.

Це всього на 60 тисяч квадратних кілометрів більше, ніж зареєстрований в минулому році показник, повідомляється на офіційному сайті NASA.

Такі значення, як відзначають кліматологи, продовжують 13-річний тренд по скороченню площі льоду під час зимових місяців, який може бути пов'язаний з аномально високими температурами грудня, січня і лютого в Арктиці і по всій північній півкулі в цілому.

"Арктичний морський крижаний покрив продовжує зменшуватися, і це пов'язано з триваючим потеплінням в Арктиці. Це вулиця з двостороннім рухом: потепління означає, що утворюється менше льоду, і більше льоду буде танути, але також, тому що менше льоду, менше сонячного випромінювання відбивається, і це сприяє потеплінню", – сказала Клер Паркінсон, старший науковець-кліматолог Центру космічних польотів імені Годдарда NASA в Грінбелті, штат Меріленд.

Цієї зими вчені зафіксували повторювані теплі епізоди, причому в деяких регіонах температура піднімається більш ніж на 40 градусів вище середнього. На Північному полюсі навіть фіксувалися температури вище точки замерзання протягом декількох днів в лютому.

17 березня арктичний морський крижаний покрив досяг максимуму в 5,59 мільйонів квадратних миль (14,48 мільйона квадратних кілометрів), що робить його другим найнижчим максимальним рекордним показником.

Зменшення арктичного морського крижаного покриву має безліч наслідків: від зміни клімату і погодних умов до впливу на рослини і тварин, що залежать від льоду, і на корінні народи, які покладаються на них. Зникаючий лід також змінює маршрути судноплавства, підсилює ерозію берегів і впливає на циркуляцію океану.

Серйозну загрозу для льодової шапки Арктики, за словами вчених NASA, сьогодні представляють не тільки аномально високі температури, але і великі тріщини, що з'явилися в багаторічних льодах біля берегів Гренландії в кінці зими.

"Багато чого буде залежати від того, які вітрові і температурні умови будуть навесні і влітку", – сказала Клер Паркінсон.

Свіжі дописи

  • Новини

Глава Єврокомісії зустрілась із Сі Цзіньпінем у Парижі: говорили про Україну та ядерні амбіції рф

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн провела зустріч із главою Китаю Сі Цзіньпінем у… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

В Україні випустили освітній серіал про правила коректної комунікації з військовими й ветеранами

В Україні випустили серіал під назвою «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» про те, як… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Президент вніс до Верховної Ради законопроєкти про продовження воєнного стану та мобілізації

Глава держави Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкти про затвердження його указів щодо продовження… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Британець українського походження проїде 7 тисяч км на велосипеді для допомоги дітям, постраждалим від війни

Британський підприємець українського походження проїде велосипедом сім тисяч кілометрів, щоб зібрати кошти для українських дітей,… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Міністр енергетики: Можливий запуск Запорізької АЕС росією – це абсурд

Міністр енергетики України Герман Галущенко вважає абсурдом запуск тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції російським персоналом.… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

У Кропивницьку сталася надзвичайна подія техногенного характеру: горить підприємство “Хімрезерв”

У Кропивницькому сталася пожежа на підприємстві з виробництва лакофарбової продукції, внаслідок якої загинула людина. Про… Читати більше

Monday May 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.