fbpx
Сьогодні
17:48 26 Бер 2018

Декларації активістів: ЄС чекає на скасування від України

Фото zn.ua

Попри те, що минулого тижня минув крайній термін перегляду закону про е-декларації антикорупційних активістів, Євросоюз все одно чекає від України скасування даної вимоги.

Про це йдеться у коментарі представництва ЄС в Україні, наданому у відповідь на запит "Європейської правди".

При цьому в ЄС не уточнили, на кого вони покладають відповідальність за ситуацію, що склалася, їхній заклик адресований "українській владі" в цілому.

"Євросоюз і надалі очікує, що українська влада скасує поправки (ухвалені у 2017 році), які розширюють коло тих, на кого поширюється зобов'язання подавати е-декларації, з офіційних осіб на представників громадянського суспільства.

Ми розраховуємо, що Україна приведе (власне законодавство) у відповідність до рекомендацій Венеціанської комісії Ради Європи", – пояснили у представництві.

В дипмісії зауважили, що вважають поточні зобов'язання неприпустимим втручанням у роботу ГО.
"Громадянське суспільство повинно мати можливість працювати без надмірних перешкод та втручання", – йдеться у коментарі представництва.

Найбільше обурення у євродепутатів викликав той факт, що Верховна Рада не змогла внести розгляд даного питання до порядку денного через відсутність потрібної кількості голосів, повідомляє Deustche Welle.

"Важливо невідкладно скасувати необхідність для громадських активістів подавати е-декларації, щоб дозволити громадянському суспільству відігравати свою роль органа контролю без непотрібних перешкод", – підкреслив єврокомісар з питань політики сусідства Йоганнес Ган.

Як відомо, за чинним законодавством 1 квітня настане крайній термін внесення даних про майно та доходи всіх підрядників антикорупційних організацій до реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави. Для тих, хто не виконає цю вимогу, передбачена кримінальна відповідальність. Міжнародні партнери України протягом останнього року вимагають у Києва скасувати цю норму, однак відповідний законопроект не набрав голосів у парламенті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: