fbpx
Сьогодні
20:05 23 Бер 2018

Супрун розвіяла міф про ефективність масових флюорографій

Фото inter-med.com.ua

Проведення масових флюорографічних обстежень у здорових людей не допоможуть запобігти захворювання на туберкульоз.
Про це заявила у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

За словами в.о. міністра, проведення масових флюорографічних обстежень у здорових людей з метою зупинити туберкульоз – це міф, породжений "совєтською" системою охорони здоров'я.

"По-перше, флюорографія дозволяє виявити тільки розвинуті форми захворювання. На ранній стадії хвороба не призводить зміни в легенях, тому навіть якщо пацієнт вже інфікований, флюорографія цього не покаже", – зазначила лікарка.

По-друге, флюорографічні обстеження часто оминають саме тих людей, хто найбільше ризикує захворіти – пацієнтів з незабезпечених та вразливих груп населення.

"Як наслідок – Україні за рік від туберкульозу помирає 4000 пацієнтів. Це 11 людей кожного дня. При тому, що держава закуповує необхідні ліки", – підсумувала в.о. міністра.

За її словами, для запобігання туберкульозу пацієнту варто проходити огляд у сімейного лікаря, де відповідає на запитання, що можуть визначити можливість захворювання. Якщо лікар бачить потребу – він пропонує пацієнту здати мокротиння на аналіз. Він покаже, чи є в організмі збудник хвороби вже за дві години й пацієнт зможе почати лікуватися.

У нашій роботі запровадження сучасних практик медичної допомоги часто має відбуватися одночасно з руйнуванням застарілих…

Posted by Уляна Супрун on Thursday, March 22, 2018

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: