fbpx
Сьогодні
19:41 06 Січ 2019

Трьох поляків судитимуть за підпал будівлі спілки угорців на Закарпатті. Слідство бачить російський слід

Мазовецький відділ Національної прокуратури Польщі передав до суду матеріали справи стосовно трьох громадян країни, які на початку лютого 2018 року організували і вчинили підпал будинку спілки угорців в Ужгороді.

Обвинувачення визнало, що дії трьох громадян Польщі є терористичними, польське інформаційне агентство TVP.info.

Офіцер, який вів справу, бачить у ній російський слід:

"Це була провокація, яка мала призвести до погіршення українсько-угорських відносин. Це на руку Росії, яка зацікавлена в дестабілізації свого західного сусіда, де вже триває гібридна війна на Донбасі", – заявив він.

Вважається, що зловмисники отримали за підпал по тисячі злотих (7 тис гривень). Замовником є німецький журналіст, пов'язаний з російськими спецслужбами.

Головним підозрюваним у справі є 28-річний Міхал П., спеціаліст у сфері безпеки, пов'язаний з неофашистською організацією Falanga і проросійською партією Zmiana.

Слідчі вважають, що Міхал П. завербував двох інших поляків – Адріана М. і Томаша Ш., давши їм гроші на купівлю запалювальної суміші, а також мобільні телефони, сім-картки і куртки. Зловмисники мали записати на відео підпал і переслати йому, що мало означати виконання завдання.

Злочин було вчинено вночі 4 лютого 2018 року. Зловмисники намалювали на офісі спілки угорців "88" (знак, що символізує нацистське гасло "Heil Hitler" – ред.) і кинули у розбите вікно пляшку із запалювальною сумішшю, яка однак не спалахнула. Через три години зловмисники знову з'явилися на місці злочину і запхали змочену бензином куртку одного з них у розбите вікно.

Після вчинення злочину і повернення до Кракова вони отримали від Міхала гроші за виконану роботу. Через кілька тижнів, 22 лютого, зловмисників затримало польське Aгентство внутрішньої безпеки.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: